6 Kasım 2010 Cumartesi

Office 2003 Görsel Anlatım - Biçim Menüsü

Çetin OFLAMAZ
Yazı Tipi: Yazının tipini harflerin büyüklüğü kalın ince yatık olmalarını ve efektlerde kullanarak ayarlama işlemlerini yapabiliriz. Karakter Aralığı bölümündedede Karakterlerin bir birine olan yakınlık ve uzaklıkları ile Normal satıra göre aşağıdan ve yukarıdan yazılmasını ayarlayabiliriz. Yazı Efekti Bu bölümdede yazılara hareketli efektler verip yazıdaki bazı bölümleri daha dikkat çekici bir hale getirebiliriz.

Pragraf: Hizalama Soldan sağdan ortadan ve iki yandan seçeneği vardır. Seçili alana uygulanır. Girinti Sol veya sağ boşluktan sonra ne kadar boşluk bırakılacağı belirtilir. Aralık  Yazılan satırdan önce ya da sonra ne kadar boşluk bırakılacağı belirtilir. 6 nk (nokta) yarım satır 12 nk 1 satır boşluk bırakır. Özel  İlk satır paragraf başını ayarlar. Asılı ise 1. Satır dıştan başlar. İkinci satır içten başlar. Paragrafın tersidir. Genellikle numaralandırmada kullanılır.Satır Aralığı Satır aralığı Tek 1.5 çift En az Tam Çoklu biçimindedir. Kullanıcı istediğinde Değer kısmına klavyeyi kullanarak bir değer girebilir. 12 nk tek aralığa eşittir.


Madde İmleri ve Numaralandırma: Madde imli liste yaratmak için kullanılır. İstenilen madde imi üzerine tıklanır. Penceredeki madde imi dışında bir madde imi kullanılmak isteniyorsa Özelleştir komut düğmesine basılır.

Kenarlıklar ve Gölgelendirme:

Seçilen alana çerçeve çizer. Ayardan çerçevenin biçimi belirlenir. Biçemden çizginin tipi belirlenir. Çerçevenin kenarlarından birini kaldırmak ya da eklemek için Önizleme bölümünde bulunan kenarlar seçilir.Sayfa Kenarlığı  Sayfanın tümüne çerçeve eklemek için kullanılır. Çerçevenin kenarlığının şekillerden oluşması istenildiğinde Resim çerçevenin kalınlığını değiştirmek için Genişlik  kullanılır. Çerçevenin nerelere uygulanacağını Uygulanacak Yer menüsünden seçilir.

Sütunlar: Bir sayfaya iki veya dana fazla sütun yazmak için kullanılır. Sütunlar arasına çizgi koymak için Araya çizgi koy  seçilir. İki sütun tüm sayfaya yapılabileceği gibi seçilen alana da yapılabilir.


Sekmeler: Tablo yapmadan metin ya da sayıları alt alta getirmek için kullanılır. Sekmeler Biçim/Sekmeler  komutları kullanılarak elle yapılabileceği gibi cetvel'in alt kısmındaki gri çizgi üzerine farenin sol tuşuna basılarak da yapılabilir.


Başlangıcı büyüt: Bir paragrafa başlanırken ilk harfi büyütmek için kullanılır. Genellikle dergi gazete gibi metinler yazdırılırken kullanılır. İlk harften sonra yazılan metinin harfin hemen yanından itibaren harfi sarması isteniliyorsa "Metinde" seçeneği seçilir. Eğer ilk harfin alt tarafının boşluk olması isteniyorsa "Boşlukta" seçeneği seçilir.


Metin yönü Tablo hücresi: Bir tabloda metinin yönünü değiştirmek için kullanılır.

Büyük Küçük Harf Değiştir: Tamamen büyük yazılmış bir metnin tamamını küçük harfe çevirmek veya sözcüklerin ilk harflerini büyük harfe çevirmek için kullanılır. Önce çevrilmek istenen sözcük seçilir. Daha sonra Biçim/Büyük-küçük harf değiştir  seçilir. Aynı işlem değiştirilmek istenen ifade seçilerek Shift-F3 tuşuna basılarak da yapılabilir.  

Arka Plan: Sayfanın artalan (zemin) rengini belirlemek/değiştirmek için kullanılır.

Otomatik Biçimlendir: Metnin biçimini Word'ün otomatik olarak düzenlemesi için kullanılır.

Stiller ve Biçimlendirme: Metinde bulunan yazı biçemini değiştirmek için kullanılır. 

Nesne: Sayfada bulunan nesneleri biçimlendirmek için kullanılır.